Joint Venture FOCUS-ON (Samson & Krohne) - Inteligentno procesno vozlišče

KROHNE in SAMSON sta na tiskovni konferenci 19. septembra v Frankfurtu am Main predstavila skupno sodelovanje. FOCUS-ON je novo ustanovljeno podjetje za razvoj, proizvodnjo in trženje avtonomnih akterjev za procesno industrijo 4.0. Z objavo partnerstva je bila prvič predstavljena tudi inovacija; ena naprava, ki združuje ventilsko in merilno tehnologijo z edinstvenimi diagnostičnimi in krmilnimi funkcijami. Takšno kombinacijo procesne instrumentacije in nadzora ter regulacije označujeta partnerja kot prvo inteligentno procesno vozlišče na svetu namenjeno za procesno industrijo.

KROHNE in SAMSON sta enakopravno vključena v FOCUS-ON, katerega sedež je v Dordrechtu na Nizozemskem. Osnova za FOCUS-ON je sodelovanje med obema podjetjema, ki že več kot 25 let skupaj sodelujeta na različnih projektih in dogodkih po vsem svetu. Širitev v strateško partnerstvo na področju instrumentacije procesov in ustanovitev skupnega podjetja sta inicializirala generalna direktorja dr. Ing. Andreas Widl ( SAMSON) in Stephan Neuburger (KROHNE): "V času digitalizacije lahko le skupaj  dvignemo velike novosti," prepričano pravi Widl, "tukaj zaupno sodelujeta dva partnerja na enaki ravni". "Združili smo svoje ideje in iz tega je nastal FOCUS-ON, ki združuje naše inovativne pristope za decentralizirano krmiljenje in napovedno vzdrževanje z inteligentnim procesnim vozliščem kot prvim izdelkom," dodaja Neuburger.

Tehnološko motivacijo za razvoj modula razloži dr. Thomas Steckenreiter, CTO SAMSON:
"S FOCUS-ON smo naredili odločilen korak do avtonomne tovarne, ki proizvaja avtonomno in se avtonomno optimizira." "Razvoj adaptivne regulacijske funkcije je bil le prvi korak, zelo pomembna pa ostaja še integracija diagnostičnih funkcij in umetna inteligenca "doda Dr. Attila Bilgić, CTO v KROHNE "Naš avtonomni akter pozna svoje trenutno stanje, lahko napoveduje razmere v prihodnosti, ter se je sposoben učiti in se lahko prilagodi posameznim aplikacijam."






 
Inteligentno procesno vozlišče združuje tri funkcije: senzorje, aktorje in krmiljenje. Modul meri pretok v cevovodu in neodvisno regulira delovanje ventila v skladu z določenimi nastavitvami. "Prepričani smo, da ta izdelek znatno zmanjša kompleksnost postrojenj. Druge ključne prednosti vključujejo boljši in učinkovitejši nadzor nad viri in zmožnost optimizacije procesa z obsežno diagnostiko. Razpoložljivost naprav se lahko znatno poveča."povzame Neuburger. Zaradi vgrajenih merilnih senzorjev za pretok, temperaturo in tlak lahko naprava na primer sama prepozna in napove kavitacijo. Povečani obremenitvi in obrabi ventila in cevovodov se je tako mogoče izogniti ali pa njihov vpliv občutno zmanjšati. Naprave lahko tako daljše  obdobje delujejo neprekinjeno in brez prekinitev.

Začetek prodaje inteligentnega procesnega vozlišča je napovedan za prvo četrtletje 2020.

Preberite tudi