1. Projekt zajemanja in shranjevanja CO2

 
MannTek dobavi spojke za prvi svetovni projekt zajemanja in shranjevanja CO2

1. svetovni projekt Carbon, Capture & Storage.
Projekt Greensand je 8. marca sprožil First Carbon Storage, prvi svetovni projekt čezmejnega shranjevanja CO2 na morju. Vse sklopke v distribucijski verigi zagotavlja podjetje MannTek s svojimi rešitvami.
Ponosni smo, da smo del tega projekta, ki je prvi na svetu, pravi Magnus Hallen, območni vodja prodaje pri MannTek. Za dosego ambicioznih ciljev varstva podnebja potrebujemo vse možne rešitve in CCS je zelo pomembno orodje za ublažitev podnebnih sprememb.
 
Greensand s First Carbon Storage projektom prvič dokazuje izvedljivost čezmejnega shranjevanja CO2 na morju v celotni vrednostni verigi.

 


Pretvorjen v tekočino
 
CO2 se zajema iz industrijskih emisij v Antwerpnu v Belgiji, pojasnjuje Magnus Hallen. Nato se loči od izpustov, pretvori v tekočino in prepelje z ladjo do končnega skladišča. V tej pilotni fazi bo CO2 med transportom varno shranjen v po meri izdelanih zabojnikih-cisternah, ko pa bo projekt v celoti dozorel, se bo CO2 prevažal na transportnih plovilih, zgrajenih posebej za ta namen.
CO2 se na to shrani v Nini West peščenem rezervoarju, 1800 metrov pod morsko gladino v danskem delu Severnega morja. Polja za shranjevanje CO2 v podzemlju so bila pregledovana že vrsto let in razvijajo se nove prelomne tehnologije za spremljanje shranjevanja CO2 v njih.
V polnem obsegu lahko projekt Greensand shrani do 1,5 milijona ton CO2 na leto v letih 2025/2026 in potencialno do 8 milijonov ton CO2 na leto v letu 2030.
 
 
Najbolj zanesljive suhe spojke na trgu

MannTek je vodilni proizvajalec varnih, zanesljivih in enostavnih sistemov za kriogeni prenos in sistemov za polnjenje in shranjevanje na svetu, zato je bil izbran, za dobavitelja vseh spojk v tem pilotnem projektu. Skupaj gre za nekaj sto spojk in cevi. Uporabljene spojke so DCC, suhe kriogene spojke in CBC, kriogene pretržne spojke, primerne za polnjenje in praznjenje kriogenih utekočinjenih plinov, kot so LNG, dušik, kisik, argon in etilen, pri delovnih temperaturah do -196°C.



Zaščitite naložbo in okolje
 
– Suhe kriogene spojke so hitre suhe spojke (brez razlitja) za varen in hiter transport (pretok) in se uporabljajo na ceveh in nakladalnih rokah, pojasnjuje Magnus Hallen.

– Kriogene pretržne spojke se uporabljajo za preprečevanje razlitja in poškodb, povezanih z nezgodami pri vožnji in izvleku pri nakladanju in razkladanju. Z najbolj zanesljivimi sprostitvenimi mehanizmi na trgu naše pretržne suhe spojke zagotavljajo najboljšo varnost in jih je mogoče prilagoditi za uporabo v kateri koli aplikaciji, pri kateri je nivo nevarnosti opredeljeno kot varnostno tveganje.

– Dolgoročno pretržne suhe spojke ščitijo vašo naložbo in okolje.
 

Preberite tudi